Wat zijn aambeien en hoe ontstaan ze?
Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten die zich rondom de anus bevinden. Ze worden ook wel hemorroïden genoemd en ze kunnen jeuken, bloeden en pijn doen. Een aambei wordt meestal veroorzaakt door te veel druk op de bloedvaten in de buurt van de anus. Dit kan gebeuren door hevig persen tijdens het poepen, langdurig staan of zitten, of een verminderde stroom van bloed naar het gebied.
Wat zijn de symptomen van aambeien?
De symptomen van hemorroïden kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de ernst. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:
- Jeuk en irritatie: Aambeien kunnen jeuk en irritatie veroorzaken in de anus- en rectumregio.
- Pijn: Aambeien zijn vaak pijnlijk, vooral bij uitwendige aambeien. Dit komt omdat ze gezwollen en ontstoken zijn en zich vlak bij de gevoelige huid rond de anus bevinden. Inwendige aambeien veroorzaken in het algemeen minder pijn, omdat ze minder zenuwuiteinden hebben.
- Bloed in de stoelgang: Een andere veel voorkomende symptoom is bloedverlies tijdens of na de stoelgang. Het bloed kan helderrood of donkerrood zijn en kan in de vorm van een druppel of als een spoor op het toiletpapier verschijnen.
- Zwelling en gevoelige bultjes: Uitwendige aambeien kunnen leiden tot zwelling en gevoelige bultjes rond de anus. In sommige gevallen kan de huid bij deze bultjes openbreken, wat kan leiden tot pijn en bloedverlies.
- Verlies van ontlasting: Bij ernstige aambeien kan het gevoel van een volle darm niet worden weggenomen, ook na het poepen.
- Lekkage van ontlasting: In sommige gevallen, als gevolg van een beschadigde anale sluitspier kan ontlasting uit het rectum lekken.
Als je één of meer van deze symptomen ervaart, ga dan naar je eigen arts. In de meest gevallen zijn aambeien vrij onschuldig maar het is een goed idee om eventuele ernstiger problemen uit te sluiten.
Wat kan je zelf doen?
De behandeling hangt af van hun locatie en ernst. Sommige behandelingen kunnen thuis worden toegepast. Denk aan bijvoorbeeld aan:
- Een warm bad met badzout.
- Medicatie (zonder recept) zoals crèmes en zetpillen die jeuk helpen verlichten en ontsteking verminderen.
- Voeding met veel vezels om verstopping te voorkomen.
In sommige gevallen kan chirurgische ingreep door een proctoloog nodig zijn om ervoor te zorgen dat ze niet terugkeren.
Wat kan een proctoloog doen tegen aambeien?
Proctologie, ook wel anale chirurgie genoemd, is de medische discipline die zich bezighoudt met het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van het rectum en anus. Een proctoloog kan u helpen bij het verlichten van uw klachten door middel van verschillende behandelingen.
Eén van de meest voorkomende behandelingen voor aambeien is rubberbandligatie. Hierbij wordt een kleine rubberband rond de aambei geplaatst om de bloedtoevoer naar de aambei af te knellen. Hierna sterft de aambei af en valt hij na een paar dagen spontaan af. Deze procedure is pijnloos en kan in één sessie worden gedaan.
In sommige gevallen kan een proctoloog ook kiezen voor cryotherapie om aambeien te verwijderen. Bij cryotherapie wordt stikstof gebruikt om de weefsels rondom de aambei te bevriezen, waardoor ze afsterven en uiteindelijk afvallen. Cryotherapie is minder invasief dan andere procedures en vereist geen hersteltijd of narcose.
Soms zijn chirurgische ingrepen nodig om ernstige of chronische aandoeningen te behandelen, zoals fistels of abcessen in het rectumgebied. In dergelijke gevallen kan een proctoloog kiezen voor een operatieve ingreep waarbij het getroffen gebied wordt geopend en alle ontstoken weefsels worden verwijderd. Naast chirurgische ingrepen kan de proctoloog ook medicatie voorschrijven om symptomen zoals jeuk of pijn te verlichten. Daarnaast kunnen leefregels helpen bij het voorkomen van toekomstige problemen met betrekking tot aambeien.
Voorkomen is beter dan genezen
Aambeien kunnen erg ongemakkelijk en pijnlijk zijn, daarom is het belangrijk om ze te voorkomen indien mogelijk. De volgende tips helpen je op weg:
- Eet vezelrijke voeding zoals volle granen, fruit en groentes.
- Drink genoeg water; beweeg regelmatig; probeer stress te verminderen.
- Neem regelmatig rustpauzes als je langdurig staat of gaat zitten.
- verminder alcohol- en cafeïneconsumptie.
- Gebruik toiletpapier dat mild is voor je huid.
- Gebruik lauwwarm water om je billenkoek schoon te maken na elke stoelgang.
- Probeer niet hard te persen tijdens elke stoelgang.
- Probeer laxeermiddel alleen na overleg met uw arts wanneer dit nodig is om constipatie te behandelen.
De onderstaande video geeft nog wat extra informatie over het onderwerp:
Gebruikte bronnen:
- https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-aambeien
- https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/aambeien
- https://www.mlds.nl/ziekten/aambeien/
- https://www.isala.nl/patientenfolders/5908-welkom-bij-proctologie/
- https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/proctologie
- https://www.zol.be/abdominale-heelkunde/behandeling