Wat doet een vitaloog?

Een vitaloog wordt ook wel een vitaliteitscoach genoemd. Deze coach richt zich voornamelijk op het zo efficiënt mogelijk gebruiken van én verkrijgen van meer energie. Bewustwording is daarbij een belangrijke pijler. Over het algemeen richt een vitaloog zich dus op het verbeteren van jouw welzijn, in de breedste zin van het woord. Je kunt het zien als een soort personal trainer voor meer energie. In het dagelijks leven, maar ook op het gebied van werk.

Wat doet een vitaliteitscoach en in welke situaties maak je gebruik van deze coaching?

Wat doet een vitaloog

Dit doet een vitaliteitscoach

Een vitaliteitscoach richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op jouw vitaliteit en energie. Bijvoorbeeld om gemotiveerd op te staan of om lekker productief te zijn op je werk én in het dagelijks leven. Om dat te bewerkstelligen, richt een vitaloog zich op het verbeteren van zowel jouw fysieke als mentale gezondheid. Bijvoorbeeld door je inzichten te geven waarmee je ongezonde gewoontes of gedragingen die je belemmeren structureel uit je leven kunt laten verdwijnen. Daardoor ervaar je een verbeterde mentale en fysieke balans die je ook van vernieuwde vitaliteit en energie voorziet. Natuurlijk op elk vlak van jouw leven.

Een vitaloog maakt in zijn coaching gebruik van de vitaliteitsschijf van 5. Deze brede aanpak wordt ook wel holistisch genoemd. De vitaliteitsschijf kent aspecten zoals psychologisch (mentaal welzijn), fysiologisch (fysiek welzijn), vitalogisch (zelfbewustzijn), filosofisch (spiritueel welzijn) en ecologisch (sociaal welzijn). Een complete én brede aanpak dus.

Doet een vitaloog hetzelfde als een life coach?

Er zijn verschillen tussen een leefstijlcoach en een vitaliteitscoach. Een life coach voorziet je weliswaar van nieuwe inzichten, maar richt zich daarnaast meer op het aanbrengen van veranderingen in de levensstijl die je hanteert. Denk daarbij aan je eet- en beweegpatroon. Deze coaching richt zich meer op het doorvoeren van veranderingen in de levensstijl.

Een vitaloog maakt een combinatie tussen de mentale en fysieke aspecten waarbij de nadruk steeds ligt op vitaliteit. Niet alleen lichamelijk, maar uiteraard ook geestelijk.

Een vitaloog geeft je de handvatten en inzichten die je nodig hebt om een gezond en vitaal leven te kunnen leiden binnen alle gebieden. Zowel emotioneel, mentaal als fysiek. Want als je zelf invloed kunt uitoefenen op jouw welzijn, blijf je gezonder en gelukkiger. Een vitaliteitscoach kun je inhuren als particulier, maar deze coaching wordt ook vaak ingezet op de werkvloer. In dat geval wordt een vitaloog aangesteld door een bedrijf of organisatie. Een optimale vitaliteit en energie door een goede mentale en fysieke balans, maakt medewerkers productiever, maar voorkomt ook overmatig ziekteverzuim. Want een team dat bruist van de levenskracht en energie, is voor een bedrijf de sleutel tot succes.

In de blog ‘Wat doet een life coach en hoe helpt deze jou?’ wordt verder op life coaching in gegaan.

Waarom kiezen voor vitaliteitscoaching?

Of je nu zelf een vitaliteitscoach wilt inhuren of als bedrijf of organisatie gebruik wilt maken van een vitaloog. Zowel lichamelijk als mentaal in balans zijn en kunnen beschikken over voldoende energie heeft een positieve uitwerking op elk vlak van ons leven.

Een vitaloog helpt je bij het actief en preventief voorkomen en aanpakken van problemen op het gebied van vitaliteit. De coach voorziet je van een brede ondersteuning. Niet alleen fysiek, maar ook als je psychosomatische klachten ervaart door mentale onbalans.

Op de werkvloer in opdracht van een werkgever of een organisatie, kan een vitaliteitscoach het ziekteverzuim terugdringen. Bijvoorbeeld door zich te richten op de werktevredenheid, de vitaliteit en de productiviteit van teams en werknemers. Daarbij kan er gekozen worden voor begeleiding in de vorm van individuele trajecten maar ook voor groepscoaching. Bijvoorbeeld voor teams, managers of mensen met een leidinggevende functie.

Tot slot nog een korte video van de auteur Klaas Koster van het boek Vitalogie dat iets meer duidelijkheid geeft over de werkzaamheden van een vitaloog en wat deze voor jou en op het werk kan betekenen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.