|

Wat doet een life coach en hoe helpt deze jou?

Een life coach of leefstijlcoach ondersteunt je bij het boeken van vooruitgang waardoor je meer voldoening haalt uit je leven. Bijvoorbeeld op het gebied van werk en carrière, maar ook als het aankomt op relaties en het dagelijks leven. Een life coach helpt je bij het verduidelijken van je doelen en het identificeren van de obstakels die je belemmeren in je zelfontwikkeling. Een leefstijlcoach helpt je ook bij het overwinnen van deze obstakels.

Wat doet een life coach

Een life coach richt zich daarbij op jouw unieke vaardigheden en talenten. Door je te helpen het beste uit jouw sterke punten te halen, bieden deze professionals je de steun die je nodig hebt om duurzame veranderingen door te kunnen voeren in je dagelijkse leven en werk.

Bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt dat je in een sleur terecht bent gekomen. Misschien op het gebied van je werk, jouw gezondheid, liefdesrelatie of een ander aspect in je leven. Heb je een specifiek doel voor ogen maar weet je niet zo goed hoe je deze moet bereiken?

Ook dan kan een life coach je de handvatten bieden die nodig zijn om vooruit te komen.

Leefstijlcoaches met verschillende specialisaties

De meeste life coaches maken gebruik van een algemene en allesomvattende aanpak. Maar, er zijn ook leefstijlcoaches die gespecialiseerd zijn in een specifiek gebied. Daarbij kun je denken aan financiële coaching, maar ook aan relatie en carrière coaching.

Een life coach is dus feitelijk breed inzetbaar. Enkele specialisaties kunnen zijn:

 • Carrière
 • Relaties
 • Financiën
 • Gezondheid en sport
 • Mentale gezondheid

Wanneer maak je gebruik van een leefstijlcoach?

De hulp inroepen van een life coach is in de eerste plaats géén teken van zwakte. Integendeel zelfs. Je wilt duurzame veranderingen doorvoeren die jouw leven meer waarde en betekenis geven. Bijvoorbeeld omdat je ondersteuning zoekt in de aanloop naar een belangrijke verandering. Zoals een nieuwe levenssituatie of een nieuwe carrière.

Maar, ook als je vastloopt in het dagelijks leven of fysiek & mentaal niet in balans bent kan een leefstijlcoach je de ondersteuning en inzichten bieden die je verder op weg helpen. Je kunt ook gebruik maken van deze coaching als jouw dagelijks functioneren wordt belemmert. Bijvoorbeeld door slechte gewoonten die je zelf niet kunt doorbreken, angsten en spanningen, een gevoel van ontevredenheid over je werk en liefdesleven of omdat je het gevoel hebt geblokkeerd te worden en daardoor niet kunt zijn wie je eigenlijk zou willen zijn.

De voordelen van een life coach

Eén van de belangrijkste voordelen van werken met een leefstijlcoach zijn de frisse en nieuwe inzichten. Wat jij als een obstakel ziet, kan een life coach met een ander inzicht veranderen in een uitdaging. Op deze manier kun je de negatieve patronen die jouw carrière, relatie of leven in de weg staan detecteren, analyseren, verhelpen én voorkomen.

Deze coaches kunnen je helpen een brug te slaan tussen de huidige situatie én het leven dat je graag zou willen leiden. Dat kan onder meer de onderstaande voordelen hebben:

 • Verbeterde relaties
 • Verbeterde communicatieve vaardigheden
 • Bevredigend werkleven waardoor ook meer financiële zekerheid
 • Elimineren van angsten en zorgen met nieuwe inzichten
 • Denken in oplossingen in plaats van problemen
 • Verbeterde balans tussen werk en privé

Nog een voordeel is dat de sessies vaak op een regelmatige basis plaatsvinden gedurende een langere periode, afhankelijk van jouw doelen en progressie. Omdat het om een lange termijn ondersteuning gaat, kan een life coach je aanmoedigen en begeleiden om datgene te doen wat nodig is om een duurzame verandering door kunnen voeren in je leven.

Je blijft dus zelfstandige keuzes maken, maar kunt wel rekenen op de steun en motivatie die je nodig hebt om de juiste keuzes te kunnen blijven maken. Een leefstijlcoach kan daarom heel snel anticiperen. Ze weten precies wanneer je vastloopt of jouw doelen bij moet stellen. Met een life coach bereik je jouw doel uiteindelijk veel sneller en meer doeltreffend.

Heb jij interesse in een life coach of de life coach opleiding?

Het beroep life coach heeft (nog) geen beschermde titel. Er is een willekeur aan opleidingen die je in no-time kunnen opleiden tot life coach, een zorglijke ontwikkeling in mijn ogen. Mocht je op zoek zijn naar een goede life coach, kijk dan vooral naar de achtergrond qua opleiding van deze coach. Is deze gedegen en bijvoorbeeld op HBO of universitair niveau?

Nu ik zelf bezig ben met een universitaire bachelor Psychologie en met de nodige moeite mezelf (naast het gezinsleven en andere werkzaamheden) door pittige theoretische modules worstel, is het mij duidelijk dat een goede life coach echt een gedegen vooropleiding dient te hebben gevolgd om zijn coaching te ondersteunen met goede achtergrond kennis.

Na een bachelor opleiding psychologie én een passende vervolgopleiding is een coach in staat je op vakkundige wijze te begeleiden en (misschien nog wel belangrijker) eventueel door te sturen naar een gespecialiseerde collega indien jouw zorgvraag niet binnen zijn expertise valt.

Mocht je zelf een life coach willen worden dan is een bachelor Psychologie een goede basis, informeer je goed op de diverse websites over inhoudelijk stevige opleidingen die werkelijk een goede life coach opleiding vertegenwoordigen. De bacheloropleiding Psychologie aan de Open Universiteit of een andere universiteit biedt deze gedegen basis en ook een HBO toegepaste psychologie bachelor met eventueel een uitstroomvariant richting coaching kan je de theoretisch de juiste bagage geven. Al zijn er ook vele cursussen die je naast andere eerder behaalde diploma’s kunt behalen gespecialiseerd op coaching. Met veel levenservaring en eerdere sociale studies als achtergrond zijn er ook post-hbo opleidingen die een goede aanvulling zullen geven.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.