verhuisdozen
|

Hoe regel je verhuisdozen? Verhuisdozen kopen of lenen?

verhuisdozen
@Pixabay

Als ervaringsdeskundige met nu 15 verhuizingen in mijn 45-jarige bestaan, is een informatieve artikel op OnlyLifestyle rondom het thema verhuizen passend. Bij verhuizen denk je al vrij snel aan inpakken en verhuisdozen. Een onderdeel waar genoeg over te delen valt.

Een blog geheel over verhuisdozen!

In deze blog ga ik verder in op de hoeveelheid verhuisdozen die je nodig hebt, waar je ze vandaan haalt, waar je op dient te letten indien je overweegt ze aan te schaffen en wat voor prijzen ervoor gerekend worden.

Het aantal verhuisdozen?

Een vraag die ik zelf nog steeds na vele verhuizingen lastig vind om te beantwoorden: hoeveel dozen heb ik nodig?! Gevoelsmatig lijkt het veelal alsof je minder dozen nodig hebt dan werkelijk het geval is. Dit komt omdat je bij het pakken van de dozen ook rekening dient te houden met het totaal gewicht, de vormen van de in te pakken voorwerpen (die niet altijd goed ruimtebesparend zijn) en het is en blijft lastig inschatten hoeveel spullen je minder of extra hebt te verhuizen sinds de eventueel vorige verhuizing.

Uiteraard gaan er veel boeken in een doos, maar als je een grote verhuisdoos vol met boeken stopt heb je een behoorlijk gewicht bijeen. Tip: Er zijn voor boeken speciale boekendozen in de handel, deze zijn minder groot en daardoor beter te tillen.

Een indicatie:

 • 1 persoon – 20 dozen (Ik vermoed dat veel vrouwen hier niet genoeg aan hebben….  )
 • 2 personen (stel) – 40-60 dozen
 • 4 personen (gezin met 2 kinderen) – 70-90 dozen

Uiteraard zijn dit globale getallen, maar het is ‘een’ uitgangspunt om mee te beginnen. Uiteraard dien je ook rekening te houden met de grote van je huisomvang. Daar in het algemeen geldt dat de groter het huis, er meer ruimte is om ‘spullen’ te plaatsen en het totale aantal groter zal zijn.

Zelf probeer ik altijd de verhuizingen aan te grijpen om grondig weg te gooien, al vermoed ik dat ik samen met dochterlief alsnog wel boven de 40 dozen uit ga komen. 

Verhuisdozen: Lenen? Huren? Of toch Kopen?

Dozen van de supermarkt

In de supermarkt zijn vaak goede dozen te ‘scoren’. Fruitdozen zijn erg stevig en goed stapelbaar en gratis. Voor puur het daadwerkelijke verhuizen van spullen die direct weer worden uitgepakt zijn open fruitdozen prima, maar voor langere opslag raad ik aan om goed te kijken naar afsluitbare dozen. Tip: ducktape is daarbij ideaal als hulpmiddel, zodat het geheel langere tijd goed gesloten blijft.

Lenen van bekenden

Indien er recent iemand is verhuisd heeft diegene wellicht nog stapels verhuisdozen die nog een tweede verhuizing kunnen doorstaan. Wel dien je goed samen af te spreken hoe je de dozen leent, worden ze terugverwacht binnen een bepaalde tijd en wat als een doos sneuvelt tijdens de verhuizing.

Huren kan uiteraard ook! Of toch kopen?

Er is voor huren best iets te zeggen. Je bent immers na de verhuizing weer snel van de dozen af. Wel dien je je te realiseren dat je binnen de huurtermijn de dozen weer leeg dient op te leveren. In een nieuwe woning is het vaak zo dat niet alles direct kan worden opgeborgen op de definitieve plek (aanpassingen die nog worden gedaan als je al op het nieuwe adres woont, of eenvoudig spullen die in de nieuwe woning geen vaste plek meer krijgen, maar nog niet dienen te worden weggegooid.

Het huren van een verhuisdoos kost ongeveer €0,50-€1,00 per doos en daarbij komt dan nog de eventueel borg en verzendkosten. Let bij het huren goed op de kleine lettertjes, want de voorwaarden voor het weer mogen inleveren van de gebruikte dozen kunnen behoorlijk verschillen. Zo is de borg ede verminderde waarde van de door jou gebruikte dozen in rekening te brengen en ontvang je deze vrijwel nooit meer totaal terug. Tip: kijk niet enkel bij de – op het eerste oog –  goedkoopste aanbieders, maar naar het grotere geheel.

Zelf de verhuisdozen aanschaffen

Het is voor mij de makkelijkste manier gebleken om zelf dozen aan te schaffen. Het ligt een beetje aan de soort materialen die je wilt verhuizen maar doorsnee genomen heb je niet de allerstevigste soort verhuisdozen nodig indien het merendeel van de spullen tijdelijk dienen te worden opgeslagen en de dozen niet meerdere verhuizingen te hoeven doorstaan. Al is het gebleken – uit persoonlijke ervaring –  dat de dozen best nog een tweede ronde kunnen meemaken.

Je moet je bewust zijn dat de prijs per doos toeneemt naarmate je meer stevigheid van de doos verwacht en daarmee een langere levensduur. De gemiddelde verhuisdoos kost tussen de €1,50-€2,50 per stuk. De meer stuks, de groter het volume voordeel kan oplopen.

Zelf heb ik ditmaal de dozen via de Wehkamp besteld, omdat ik deze dozen al eerder heb gebruikt. Ze zien er aangenaam uit voor opslag in een kleine slaapkamer en ze zijn ondanks niet de allerstevigste kwaliteit, stevig genoeg voor doorsnee spullen om te verhuizen.

Op het moment van bestellen betaalde ik €33,90 voor 30 dozen inclusief verzendkosten.

Voordelen indien de dozen jouw eigendom zijn

Het voordeel van dozen waar je zelf het eigendom over hebt is de mogelijkheid een deel van de verhuisde spullen (langere tijd) op te kunnen slaan op zolder of in een gehuurde opslagplek. Zelf geef ik hier al jaren de voorkeur aan, want ik ben niet graag gebonden aan de verwachtingen van bekenden, of erger nog de tijdsdruk van verhuurbedrijven die de dozen weer binnen een periode terug willen hebben en dan ook nog onder hun condities.

Voor de opslag heb ik nog wel enkele tips toe te voegen.

Tips voor langere opslag dozen na verhuizing

 • Ducktape is ideaal als hulpmiddel, zodat het geheel langere tijd goed gesloten blijft.
 • Werk met een opslagsysteem:
  • Zelf werkt het voor mij het handigste om met een nummering te werken, eventueel gecombineerd met letters.
  • Het ‘lijkt’ handig om de inhoud te beschrijven op de dozen, maar is dat na langere tijd nog leesbaar en zie je snel deze omschrijving terug als de dozen hoog gestapeld zijn?
   • Beter is het om de dozen te nummeren van 1 tot …. (bij hergebruik is beginnen bij 101 een idee…)
   • Houd in een online bestand bij wat er in doos 1, doos 2, etc. is geplaatst.
   • Voeg evt. letters toe om makkelijk de dozen op zolder te groeperen. Bijvoorbeeld A, B, C, D voor per gezinslid, de letter E voor boeken (eventueel combinatie AE, BE etc. F voor te bewaren items van vroeger, etc.
   • Print de totale lijst nadat alles in ingepakt meerdere malen uit. en bevestig deze op zolder aan de groepen dozen.
 • Sla de dozen op in een droge omgeving, plaats indien nodig vochtvreters en houdt muizen op afstand door gepaste middelen.

Tot slot: plan je verhuizing

Je kunt halsoverkop moeten verhuizen, maar indien dit niet het geval is. Plan je verhuizing zorgvuldig. De verhuisdozen en hoe je dit gaat aanpakken is slechts een onderdeel van het grotere geheel. De – door mij aangepaste –  zegswijze: een goed voorbereid mens telt voor twee bevat veel waarheid (Officieel: Een gewaarschuwd man [mens] geldt [telt] voor twee, betekenis: Iemand die een voorbeeld heeft gezien zal extra uitkijken.)

Een goed vertrekpunt voor informatie over verhuizen en alles wat je dient te regelen is de Checklist van de Consumentenbond.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

 1. Mijn vriend en ik gaan binnenkort samenwonen. Ik moet over een maandje mijn appartement al uit, ons nieuwe huis is pas over drie maanden beschikbaar. We gaan een opslag huren voor de tussenliggende tijd. Wat een slim idee om met een lijst bij te houden wat in welke doos zit! Dan kunnen we na drie maanden snel uitpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.