Terug naar de basis: een levensstijl als cadeautje voor jezelf

Back to basic is een levensstijl en een cadeautje voor jezelf. Zeker als je het gevoel hebt dat je met de snelle stroom van de maatschappij mee moet gaan. Jouw leven staat vooral in het teken van moeten in plaats van mogen. Dat heeft een negatieve uitwerking op jouw levenskwaliteit. Herken jij jezelf hierin? Dan is het tijd om terug te gaan naar de basis.

Terug naar de basis: een levensstijl als cadeautje voor jezelf

De noodzaak van een back to basic levensstijl

Terug naar de basis betekent niet dat we teruggaan naar de tijd van onze voorouders. Althans, niét helemaal. Wat wel overeenkomt met deze periode is dat we meer moeten genieten van wat we hebben en tevreden zijn met de invulling die jij aan je leven geeft.

Klinkt makkelijk? Toch hebben heel veel mensen hier moeite mee. We leggen de spreekwoordelijke lat voor onszelf te hoog. We willen steeds slimmer worden, we willen steeds meer dingen kunnen en daarmee zijn we nooit klaar. Dat komt omdat we ook alle mogelijkheid hebben om dit te denken en te doen. De mensen in onze omgeving doen het, dus ook wij nemen dit gedrag over. Want stel je voor dat je helemaal niets zou doen …

Als we niets doen zijn we constant bang dat we dingen missen of mogelijkheden over het hoofd zien. Daarbij komt ook dat veel mensen na gaan denken als we eventjes “niets” doen. Onze grijze massa slaat op hol en voor je het weet heb je jezelf een nieuwe taak opgelegd. Natuurlijk is “niets” doen geen optie, maar nadenken over een back to basic levensstijl wél.

De impact van al die mogelijkheden op jouw leven

We kunnen 24 uur per dag winkelen. We verkennen de wereld met onze laptop en om je heen is er altijd wel wat te doen. Hiervan wil je het liefst niets missen. Niet op het gebied van jouw sociale contacten en zeker niet als het aankomt op werk en carrière. Jij bent gemaakt om te werken en te denken. 7 dagen per week en 24 uur per dag. Maar is dat wel zo?

FOMO of Fear of Missing Out ontstaat als de mogelijkheden oneindig zijn. Dat er altijd iets kan, wil niét zeggen dat er altijd iets moet. Dit heeft een negatieve impact op onze levenskwaliteit, maar heeft ook nadelen voor ons emotionele, mentale en fysieke welzijn.

Bijvoorbeeld omdat je altijd iets “moet” en over jouw grens blijft gaan. Je weet niet meer zo goed wat belangrijk voor je is en voelt je opgebrand en moe. Je hebt een vol hoofd, hebt moeite met nadenken en ook jouw zelfbeeld laat te wensen over. Je raakt het overzicht kwijt.

Stop! Terug naar de basis is het antwoord

De kans is groot dat jij één of meerdere dingen herkent in jezelf. Want wanneer ben jij echt tevreden geweest met wat je hebt en doet? De terug naar de basis levensstijl leert je waarderen wat je hebt in plaats van wat je niet hebt. Dat geeft je niet alleen een beter gevoel over jouw leven, maar ook over jezelf. De dingen die je doet geven écht zin aan het leven.

Met een back to basic levensstijl leer je ook nee te zeggen. Dit is jouw grens en die bewaak je op een positieve manier. Problemen zie je met deze levenswijze liever als een uitdaging. En omdat je minder “moet” heb je ook meer energie en ben je mentaal en fysiek in balans.

De 3 kernwaarden van een back to basic levensstijl

1. Mentaal

Je weet wie je bent en waar jouw grenzen liggen. Ook zelfacceptatie is hierbij heel belangrijk. Jij doet dingen bewust omdat ze goed voelen. Daardoor kom je in balans, ervaar je meer energie en kun je goede en weloverwogen beslissingen maken. In elke situatie.

2. Emotioneel

Terug naar de basis betekent ook emoties voelen in plaats van uitschakelen. Deze gevoelens vertellen je namelijk precies hoe je moet reageren in een specifieke situatie. Als een klein intern alarmbelletje dus. Door te lachen, huilen of schreeuwen wanneer jij dat wilt, kun je situaties en gebeurtenissen beter verwerken en sta je steviger in je schoenen.

3. Fysiek

Een back to basic levensstijl betekent ook dat je werkt aan je fysieke gesteldheid. Een goede lichaamshouding is belangrijk. Evenals symmetrie en balans. Als schouders en heupen in één lijn staan, beweeg je niet alleen makkelijker, maar ook efficiënter. Maak tijd vrij voor sport en beweging. Ook deze bezigheid heeft een positieve invloed op onze mentale gesteldheid. Natuurlijk verlaag je daarmee ook het risico op gezondheidsklachten.

Barbara(45): Zelf merk ik dat het me goed doet om me bewust te zijn van mijn eigen basis en ik probeer de kernwaarden zoals hierboven beschreven dan ook zo goed mogelijk te integreren in mijn dagelijkse leven. Inmiddels hebben ze me meer positiviteit en veerkracht gebracht. Al kan ik ook eerlijk toegeven dat ik nog steeds mezelf met regelmaat moet corrigeren, zeker op het mentale vlak. Bewustwording is één, de uitvoering blijft aandacht vragen.

Probeer jij ook terug naar de basis te gaan? En hoe gaat dat jou af?


Meer tijd voor jezelf in de vorm van me-time geeft direct meer energie die je weer kunt geven aan anderen. In de blog ‘ Investeren in jezelf is belangrijk, zodat je meer kunt betekenen voor anderen‘  wordt daar verder op ingegaan.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.