schooltraktatie

Samen schooltraktatie maken: simpel en snel

Dochterlief is op 1 januari 7 jaar geworden en vandaag mag ze trakteren op school. We hebben samen besloten wat ze wilde trakteren en gisteravond de schooltraktatie samen gemaakt.

schooltraktatie

In groep 3 is dat niet meer zoals bij de kleuters met de ouders erbij, je geeft de traktatie als ouder af en het feest wordt in de klas gevierd zonder dat je er zelf bij betrokken wordt.

Leuk om te zien hoe je dochter op allerlei manieren groter en zelfstandiger wordt. 😉 De traktatie wordt hier op school vrijgelaten en dus heb ik na navraag bij wat er zoal wordt getrakteerd samen met dametje onze schooltraktatie verzonnen.

Schooltraktatie: simpel en snel!

Als je besluit de traktatie samen met je kind te maken houdt het dan simpel en snel. Je kind heeft zeer waarschijnlijk niet het engelengeduld dat wij als ouders soms hebben om de meest fantastische creaties in elkaar te toveren. Dat dametje af en toe een snoepje mocht nuttigen tijdens het in elkaar draaien van onze traktatie hielp uiteraard en het gaf haar een goed gevoel dat ze ‘mocht helpen’ en ‘werd betrokken’ bij het gehele proces.

schooltraktatie

Een paar extra tips!

  • Laat je kind genieten, dat wil zeggen, de extra rotzooi die gepaard gaat met het ‘laten helpen’ is na afloop zo weer opgeruimd.
  • Verwerk eigen initiatieven indien mogelijk. Zo heeft dametje hier thuis bepaald welke soort snoepjes en in welke volgorde ze werden geprikt op de prikker.
  • Een snoepje opeten tijdens het helpen is natuurlijk extra lekker. Wellicht met de timing rekening houden met de normale eetmomenten. ( Eerlijkheid duurt het langst: hier had ik dat onderdeel niet zo goed gepland. De maaltijd daarna werd dus minder goed gewaardeerd dan ‘normaal’. 😉 )
  • Hoe ga je het geheel presenteren? Het oog wil ook wat. Een zak met prikkertjes op school afleveren zit er minder leuk uit dan het geheel even als een ‘boom’ prikken in een appel omwikkelt met aluminiumfolie. 😉

schooltraktatie

Dametje helemaal gelukkig met het eindresultaat!

Benodigdheden:
  • prikkers
  • appel (of iets anders om in te prikken)
  • aluminiumfolie
  • snoepgoed dat kan worden geregen aan een prikker
  • ongeveer een uur tijd om het geheel in elkaar te draaien

Vrij trakteren niet meer op alle scholen (en verenigingen) toegestaan

Niet op elke school mag er nog vrij worden getrakteerd. Soms zijn er hele strenge eisen, of moet het kind kiezen uit door school geleverde keuzes. Dit laatste maakt het voor ouders wel makkelijker. Hier mag dus nog ‘alles’ en bij navraag kwam ik erachter dat er nog steeds veel snoepgoed wordt getrakteerd. Ik gun de kinderen deze momenten. Ze worden al veel meer dan wij vroeger gewezen op gezonde voedingskeuzes. Toch is jarig zijn in mijn ogen iets wat gevierd mag worden en dus heb ik dametje zelf laten kiezen.

Wat zou jij doen als ouder indien je door school geen richtlijnen krijgt opgelegd? Mag jouw kind zelf aangeven wat het graag wil trakteren?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.