RVS; je komt het overal tegen in het dagelijkse leven!

RVS is een veel gebruikte term en staat voor roestvast staal (in de volksmond ook vaak roestvrij staal) en wordt gebruikt in veel machinaal gemaakte producten. De RVS behuizingen zijn velen wel bekend, maar dat het bijvoorbeeld ook in kunst wordt verwerkt zoals hieronder afgebeeld, wist jij dat?

Kubische constructie(1968), kunstenaar Andre Volten, voor ingang Kröller-Müller Museum.
Kubische constructie(1968), kunstenaar Andre Volten, voor ingang Kröller-Müller Museum. Bron: Wikipedia

Vele soorten RVS behuizingen

Wat is RVS ?

Wikipedia over RVS:

Roestvast of roestvrij staal, ook rvs of inox genoemd, is een legering van hoofdzakelijk ijzerchroomnikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook de elementen molybdeentitaniummangaanstikstof en silicium aanwezig.

De benaming roestvrij is algemeen ingeburgerd maar wordt door metallurgen liever niet gebruikt. Zij spreken van een roestvast staal, RVS kan namelijk wel roesten.[1]

RVS Behuizingen
Spanningskasten Betuwelijn speciaal ontwikkelt voor het 25kV systeem. Embedded Foto. 

RVS Behuizingen zijn overal aanwezig

Je staat er niet direct bij stil, maar feitelijk zijn RVS kasten niet meer weg te denken uit de maatschappij. Denk maar eens aan de sleutelkastjes of brievenbussen die bij velen aan de muur hangen thuis, de kasten in de wijk van de telecomproviders en de nodige kasten aan de snelweg die je bij elke rit in allerlei vormen tegenkomt. Wat ik echter niet wist is dat er ook veel bijzondere behuizingen zijn te vinden.

Bijzondere behuizingen

Behalve standaard behuizingen is er veel meer mogelijk met RVS, denk bijvoorbeeld aan:

  • Spanningskasten (zie foto hierboven),
  • Besturingskasten die bescherming bieden en op maat worden gemaakt bijvoorbeeld in kassen (zie foto hieronder),
  • Toegangszuilen die terreinen afsluiten (je komt ze geregeld tegen bij parkeergarages),
  • Afvalpunten waar we onze afval gescheiden deponeren, zowel boven de grond als in ondergrondse containers,
  • Brievenbussystemen in bijvoorbeeld flats of op campings.
RVS behuizingen
Op maat gemaakte besturingskast voor in een kas. Embedded foto.

Veel kan op maat worden gemaakt waardoor alles wat een behuizing behoeft er eentje kan krijgen. Zolang het ontwerp kan worden aangeleverd is het veelal mogelijk om RVS kasten te maken in allerlei modellen. De voorbeelden hierboven afgebeeld geven aan dat feitelijk ‘alles’ mogelijk is.

Uiteraard is er meer mogelijk met RVS, maar is dat niet in een blog samen te vatten. Vandaar de keuze om het beperkt te houden richting RVS behuizingen in de breedste zin van het woord. Want ook in de grootindustrie, denk bijvoorbeeld aan professionele keukens, wordt veel RVS toegepast.

 

Disclaimer: voor het schrijven van dit artikel is gebruik gemaakt van informatie over RVS op Wikipedia en Avedko. Er zijn linken ingevoegd voor meer informatie op betreffende pagina’s.

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.