Waarom moet je een nachtcrème niet overdag gebruiken?

Nu ik wat ouder (ugh) begin te worden en de rimpels niet meer weg te denken zijn van mijn gezicht, is het gebruik van een dag- en nachtcrème een vast ritueel geworden. Toch vroeg ik me pas af of ik mijn nachtcrème niet ook overdag kon gebruiken of andersom. Ik heb het uitgezocht en ik kwam op basis van een aantal bronnen tot een aantal (persoonlijke) conclusies die ik in deze blog op een rij zet.

Waarom je een nachtcrème niet als dagcrème moet gebruiken?

Waarom je een nachtcrème niet als dagcrème moet gebruiken of kan het toch wel?

Het is niet zo dat je als je een nachtcrème overdag gebruikt er gelijk iets ergs gebeurd. Wel wordt door alle bronnen* die ik heb geraadpleegd altijd aangeraden om een andere extra crème erbij te gebruiken die een SPF factor gebruikt van minimaal 25 omdat je huid overdag (ook als de zon niet schijnt) wordt blootgesteld aan UV-stralen. Denk bijvoorbeeld aan een zonnebrandcrème of een (bruinende) gezichtcrème waar wel die SPF 25 of hoger in zit.

Maar een echte no-go om een nachtcrème niet overdag te gebruiken is er niet. Wel is er duidelijk een verschil tussen een dag- en nachtcrème die ik wil uitleggen en wat het voor voordelen heeft om toch twee soorten crème te gebruiken.

Het verschil tussen een dag- en een nachtcrème

Een dagcréme heeft als doel te beschermen tegen de schadelijke invloeden waar je huid overdag aan wordt blootgesteld. Daarnaast worden er in deze crèmes vaak toevoegingen gedaan die ervoor zorgen dat deze crème snel intrekt en je niet heel lang met een te glanzend gezicht rondloopt. Deze crème is vaak dunner en makkelijker smeerbaar dan een nachtcrème. Ook worden hier bepaalde herstellende elementen voor je huid niet aan toegevoegd omdat deze juist je huid extra gevoelig maken voor de zon. Deze worden dan weer juist toegevoegd aan een nachtcrème. In een dagcrème worden verder toevoegingen gedaan die je huid er stralend(er) uit laten zien zodat je helemaal stralend voor de dag kan komen (ook na een wat minder slaapvolle nacht 😉 )

Een nachtcrème heeft als doel te herstellen. Te moisturizen zogezegd. Dit betekent met name dat de nachtcrème je huid vochtig houd (het beschermt tegen het uitdrogen) en het voegt herstellende elementen toe die je de huidsvernieuwing stimuleren. Uiteraard ontbreekt de SPF factor in de nachtcrème en vaak is deze wat dikker en vetter van structuur. Dit laatste is vaak de hoofdreden om overdag toch vooral een dagcrème te gebruiken omdat deze snel intrekt en goed kan worden gebruikt onder je dagelijkse make-up.

Kan je ook je dagcrème als nachtcrème gebruiken?

Ja het kan wel, maar het bevat dan niet alle bestanddelen die in een nachtcrème zitten die een extra herstellende werking hebben. Ook bevat het onderdelen die je in de nacht niet nodig hebt. Nu heeft niet iedere huid al deze herstellende bestanddelen nodig. Ben je nog jong dan kan je prima wegkomen met een dagcrème die je ook ‘s nachts smeert, maar ben je al op wat meer middelbare leeftijd dan heeft een nachtcrème wel voordelen.

Twee crèmes hoeven niet per se duurder te zijn dan een soort crème!

Het lijkt wellicht dat je bij twee soorten crèmes ook gelijk meer kosten maakt, maar je gebruikt beide crèmes ook slechts voor de dag of de nacht en per saldo maakt dat dan niet zoveel uit. Verder zijn er in elke prijsklasse crèmes te vinden die de meest belangrijke ingrediënten bevaten. Als je de vergelijkingen mag geloven doen de goedkopere crèmes het vaak heel goed in best gesteld resultaten.

Zelf ben ik (zeker in de wintermaanden) fan geworden van de crèmes van Clinique omdat deze zeer goed helpen tegen een droge schrale huid. Ik spot dan ook altijd de aanbiedingen af tot deze goed zijn afgeprijsd 🙂 :

In de zomermaanden ben ik zelf minder merktrouw. Het ligt een beetje aan mijn dag. Is het grotendeels buitenshuis dan is het vaak een getinte dagcrème met SPF 30 of soms ook een hele simpele dagcrème zonder SPF om eerst even wat zonnestralen binnen te laten om na een 30 tal minuten braaf te gaan smeren met zonnebrand.

Gebruik jij twee soorten crèmes? Of vind je het allemaal onzin en is één soort crème voor jou meer dan genoeg?

Bedankt voor het lezen van deze blog! Voel je welkom vaker binnen te wippen!

Groet, Barbara

Bewaar deze pin voor later:

Waarom je een nachtcrème niet als dagcrème moet gebruiken?

Gebruikte bronnen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.