De kamado grill versus standaard barbecue, wat te kiezen?
Met de zomermaanden voor de deur, komt hier het onderwerp barbecue op tafel. Want nee, wij hebben NOG geen barbecue. Ik snap dat velen nu met de ogen knipperen, want ‘schijnbaar’ heeft het merendeel van onze medeburgers wel zo’n ‘beest’ in de tuin.
Feitelijk moet ik niet liegen, ik heb er eentje ‘gehad’, maar deze is’ ongebruikt’ uiteindelijk naar een zeer gewillige nieuwe eigenaar vertrokken. Inmiddels ben ik ‘om’. Ook in onze tuin dient een ‘beest’ te komen. Maar welke soort!?!
Barbecue en flexitarisch/vegetarisch
Hier een flexitarisch gezin, met vegetarische vriendlief en de rest van het gezin nuttigt gemiddeld 3-5 dagen per week ‘iets’ van vlees. Langere tijd dacht ik daardoor dat een barbecue echt niet nodig was, met geen grote vleesconsumptie in huis. Barbecue is vlees eten toch? Althans dat is heel lang mijn veronderstelling geweest.
Gek genoeg kan ik het wel erg lekker vinden, maar zelf vind ik dat gedraai boven vuur en pogen het geheel niet te laten aanbranden maar veel ‘gedoe’. Vriendlief vindt vuur wel weer heel leuk en wil best een barbecue, maar dan wel eentje waar meer mee kan dan ‘standaard’.
Bij een online zoektocht viel onze blik op een kamado grill, een soort barbecue die veel meer biedt dan een ‘standaardbarbecue’.
Wat zijn de verschillen tussen een kamado grill en een standaard barbecue?
- Meerdere kooktechnieken* gebruiken voor de bereiding van je eten;
- Veel zuiniger met het gebruik van houtskool, waardoor je deze zelden hoeft bij te vullen;
- Het keramiek is veel beter in staat de warmte vast te houden;
- Door het gebruik van keramiek is ook barbecue-en in de winter goed mogelijk;
- Zeer duurzame materialen waardoor de levensduur van de barbecue tientallen jaren plezier geeft.
- Veel prijziger in aanschaf dan een gemiddelde standaard barbecue, al wordt dit gecompenseerd door de lange levensduur en het gebruik van weinig houtskool. Het is een flinke investering in het begin.
Noot * : Bakken, Grillen, Stoven met de Dutch Oven , Warm roken, Koud roken, Searing (schroeien) met het gietijzeren rooster, Low & Slow cooking, Steenovenpizza’s bakken.
Tot slot
Disclaimer: de foto van de The Compacte Bastard is embedded.