|

Investeren in jezelf is belangrijk, zodat je meer kunt betekenen voor anderen.

Als je in jezelf investeert op persoonlijk, maar ook op zakelijk en/of sociaal gebied, investeer je direct ook in anderen. Bij alles draait het in het leven namelijk om contacten met anderen. Zelfs als je jezelf ‘me-time’ gunt en jezelf tijdelijk afsluit van je gezin of andere dierbaren ben je indirect aan het investeren in hen die je lief zijn. Ook al lijkt dat wellicht niet zo. In deze blog leg ik uit, hoe ik vanuit eigen ervaring weet dat investeren in jezelf het beste is voor jou en juist ook voor je directe omgeving. Je gezin, je partner, je vrienden en wat verder weg, kennissen, voorbijgangers en andere passanten in je leven.

Neem de tijd om te investeren in jezelf!

Het is toegestaan, het mag en sterker nog, ik raad het je aan: neem dagelijks een shot me-time tot je beschikking ook al moet je je agenda daar bewust voor vrij plannen. Juist tijd geven aan jezelf en jouw eigen behoeften hoe groot of klein ook, is direct merkbaar in je gedrag naar anderen toe. Door jezelf tijd te gunnen om iets te doen wat voor jou als individu belangrijk is, heb je daarna weer hernieuwde energie om in je sociale rol naar je dierbaren en kennissen toe te doen wat in die betreffende rol van je wordt verwacht. Je wordt er een betere moeder, partner, vriend(in), vrijwilliger, werknemer/-gever of passant van in het dagelijkse leven. Ook al lijkt dit wellicht niet zo en voelt het misschien zelfs egoïstisch om aan jezelf te werken en er dan tijdelijk even niet te zijn voor anderen.

Juist door tijd te stoppen in ontspanning na een drukke dag geef je jezelf de mogelijkheid om weer op te laden. Bij ontspannen kan je dan denken aan fysieke en mentale ontspanning: sporten, lezen of tijd besteden aan een passie of hobby. Ook tijd stoppen in een cursus (in welke vorm dan ook) om iets beter onder de knie te krijgen of je kennis vergroot over een persoonlijke interesse of het volgen van een studie omdat je iets nieuws wilt leren en dat later wilt toepassen in je werk of nieuwe baan, kan een zeer goede investering zijn in jezelf en daarmee dus ook in de mensen om je heen, ook al lijkt dat wellicht niet zo.

Het gaat om het resultaat van het investeren in jezelf

Na een periode van ontspanning en/of tijd voor jezelf is er weer hernieuwde energie voor de nieuwe dag vol nieuwe uitdagingen en verplichtingen.

Barbara(44): Ik ben heel bewust mama geworden, maar dat wil niet zeggen dat het mama zijn me altijd even makkelijk af gaat. Ik omring mijn kinderen met veel liefde en probeer als een ‘manager’ het gezinsleven te regelen zonder hele dagen als politieagent op te treden en met zachte hand het gewenste effect te bereiken, liefst met het gevoel bij de kinderen dat ze zelf invloed hebben op de keuzes die de dag brengen. Dit lukt de ene dag beter dan de andere en zeker na een periode met weinig slaap en te volle dagen vol verplichtingen is mijn lontje kort(er) en energie ver te zoeken. Juist dan is het gunnen van tijd aan mezelf, al is het maar in de vorm van slaap iets waarmee ik mijn oogappels het meeste plezier doe. Na een verkwikkende siësta ben ik er dan weer vol voor hen en kan ik putten uit hernieuwde energie.

Ditzelfde geldt wanneer ik tijd investeer in mijn werk, studie en hobby’s. Ik krijg er energie van terug die direct weer terugvloeit naar het gezin. Ik voel me gelukkiger door naast het zijn van mama, partner en sociaal persoon naar dierbaren toe óók de tijd te bewaken in de vorm van me-time.

Het is direct te merken aan mij indien er (overigens altijd door goede redenen) tijdelijk te weinig tijd overblijft om te investeren in mezelf. Mijn algemene energie neemt af waardoor ik minder tijd kan investeren in mijn gezin op een manier die ik liefst voor ogen heb. (Ik ben dan korter van stof en minder in staat de immer aanwezige energie van de kinderen te handelen 😉 ) Er is altijd meer te doen per dag dan er uren beschikbaar zijn en mijn volle agenda met jonge kinderen kan soms ineens extra vol raken als er onverwachte gebeurtenissen bij komen. Er wordt dan flexibiliteit verwacht en hetgeen er dan als eerste vanaf gaat is de me-time en het annuleren van individuele activiteiten.

Investeren in jezelf geeft energie

Direct na (sportieve) fysieke inspanning in de sportschool of bijvoorbeeld tuinieren, kan je lichamelijk behoorlijk moe zijn, maar toch zal er ook energie zijn ontstaan uit je eigen activiteit wat je een gelukzalig gevoel geeft. Juist dan is het zalig om na fysieke arbeid met je kinderen op de bank te kruipen en ze voor te lezen, of met je partner samen de dag door te nemen of een film te kijken.

Met een hoofd vol nieuwe kennis (na geestelijke inspanning) is het juist zalig je te storten op het bouwen van een blokkenkasteel, of samen zandtaartjes te maken in de zandbak. Je gaat dan feitelijk juist met het tegenovergestelde aan de gang en bent op die manier juist de liefst mama van de wereld. Je kan er dan juist voor de ander zijn omdat je er voor jezelf bent geweest. Vooral als je omgekeerd probeert af te wisselen met fysieke en mentale inspanning is het geven van energie aan je dierbaren heel eenvoudig in te passen. Je eigen geest of lijf geeft je dan aan dat het even behoefte heeft aan ‘iets’ anders en als je daar rekening mee houdt is het geven van aandacht nog steeds ook jezelf aandacht geven aan hetgeen waar je dan behoefte aan hebt. Uiteraard is hier niet altijd de mogelijkheid toe, maar bewustwording is de eerste stap.

Investeer je genoeg tijd jezelf? En let jij daarbij goed op de afwisseling van fysieke en mentale me-time?

Linken naar blogs die helpen te focussen op eigen tijd (en specifieker je eigen website):

 

 

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.