Nu investeren in je website, verdien je dubbel terug!
Het opzetten van een goede website kost veel tijd en energie en door investeren in je website kan je dit terugverdienen (tijd/geld) op vrij korte termijn. Investeren is hierbij niet enkel betaald investeren in externe partijen, ook jij zelf kunt van alles doen om je website sneller te laten ranken.
Hoe kan je investeren in je website?
Deels kan je je betaald laten ondersteunen door goede SEO bureaus en werken aan bijvoorbeeld een goed backlinkprofiel en zorgen dat de inhoud van je blogs op orde is (oftewel SEO proof), ook kan je je laten bijstaand op het gebied van sitevriendelijkheid voor bezoekers (alles draait tegenwoordig om de gebruikerservaring die vriendelijk dient te zijn).
Anderen werkzaamheden laten verrichten kost geld en veel mensen zijn daar niet toe bereid (ik ook heel lang niet moet ik eerlijk bekennen). Zeker als je hobbymatig blogt is het uitgeven van geld aan externe partijen niet logisch, maar als je (uiteindelijk) zakelijk wilt bloggen en er mee wilt gaan verdienen is investeren zeker een optie om te overwegen. Zo niet in het laten doen van werkzaamheden als wel zelf de kennis krijgen die je nodig hebt om het zelf te kunnen doen (mits je daar de tijd en energie voor hebt).
Deze blog schrijf ik bewust om je erop te wijzen dat investeren in je website uiteindelijk je extra inkomsten kan laten genereren sneller dan je dit geheel zelf zou kunnen doen. Al is er ook op andere (goedkopere) manieren te investeren in je website waardoor je sneller je doel behaald. Een goed lopende website krijgen is voor iedereen mogelijk en in deze blog ga ik daar verder op in.
Investeren in je website betaalt zich terug op meerdere manieren!
Hetgeen ik vaak hoor is dat men niet wil investeren (geld uitgeven aan) een website voordat ze er iets mee verdienen. Lang heb ik zelf ook zo gedacht en zelfs ook zo jaren gehandeld bij Onlybyme, de grotere broer van Onlylifestyle.nl met meer dan 1500 artikelen. Nu ik ervaren(er) ben in hoe het ‘werkt’ om een website succesvol op te zetten (maar zeker niet pretendeer nu een GOEROE te zijn op het gebied van websites lanceren), wil ik mijn bescheiden kennis graag delen, zodat ook andere (kleinere) website hiervan kunnen profiteren.
Leer van anderen!
De eerste website lanceren is altijd het lastigste, maar je kunt jezelf tijd besparen door niet alle wielen zelf uit te willen vinden.
Tip 1: Lees je in, uren en uren, aan kennis die er al is op het online web! Probeer dit wel te doseren en focus je stap voor stap op wat voor jou op dat moment de meest relevante informatie is. Zo ben ik me eerst gaan verdiepen in wat WordPress is, hoe het werkt en hoe ik dit het beste kan inzetten voor een eigen website.
Andere onderwerpen waar je veel kennis over kunt vinden online en die echt noodzakelijk zijn voor een succesvolle start zijn:
- Sociale media, welke kanalen kan je gebruiken om jouw website te helpen aan een groter bereik.
- SEO, oftewel Seach Engine Optimalisation. Leer hoe je teksten schrijft die door de zoekmachines als aangenaam wordt ervaren en hoe je daardoor zo hoog mogelijk rankt met je artikel in google.
- Zoekwoorden, gebruik de juiste zoekwoorden op de juiste plek.
- Adverteren op Facebook, hoe werkt dat?
- Google Analytics, een onmisbare tool voor sites om bezoekers te tracken. Hoeveel unieke bezoekers krijg je binnen. Terugkerende bezoekers. Hoeveel views per maand en ook niet onbelangrijk: naar welke pagina’s wordt dan gekeken bij die bezoeken.
- Domain Authority en Page Authority en wat je eraan kunt doen om deze positief te beïnvloeden.
- Linkbuilding op een goede manier.
Om je op weg te helpen waar je online deze informatie kunt vinden:
Gratis of Betaald WordPress thema
Langere tijd weigerde ik geld uit te geven aan een thema. Nu ik langer blog, weet ik dat betaalde thema’s je meer functionaliteiten bieden. Resultaat: beter worden gevonden door zoekmachines, geen vervuiling bevatten aan verborgen links en tracking. Ook hebben deze thema’s een veel betere ondersteuning. Uiteraard begrijp ik heel goed dat je geen kosten wilt maken indien je een website lanceert puur voor de fun. Zo is Onlybyme ook ooit begonnen.
Tip 2: Kies voor een betaald thema indien het doel van de website ligt richting naamsbekendheid genereren en uiteindelijk ook winst maken. Kies een betaald thema dat specifiek past bij jouw wensen. Er zijn er vaak mogelijkheden een thema uit te proberen in een gratis ‘lite’ versie, ook is er vaak een voorbeeld van het betaalde thema in te zien en wat je er allemaal aan kunt wijzigen. Kortom: ga niet te snel over tot een aankoop maar investeer wat tijd in de informatie die je over een bepaalt thema kunt vinden.
Adverteren wel of niet doen?
Ik zou niet direct beginnen met het investeren in advertorials voor meer bereik.
De beste manier om bereik te genereren is tweeledig: 1 het opbouwen van volgers via je sociale mediakanalen en daar je blogposts te delen (en zo bezoekers te genereren naar je website) én 2 het schrijven van goede content die via Google wordt gevonden.
Toch kan uiteindelijk adverteren je wel helpen om snel een groter bereik te genereren. Voor bloggers is een groter uniek bereik bijvoorbeeld belangrijk om sneller interessant te zijn voor samenwerkingen waarbij exposure het belangrijkste onderdeel is. Er zijn echter ook samenwerkingen mogelijk op goed lopende sites met (nog) geen massale bezoekersaantallen. Je website kan ook waarde genereren door goede waardes (DA, PA, DR, TF) waardoor men graag backlinks op jouw website wil plaatsen.
Tip 3 Mocht je adverteren overwegen, dan raad ik je aan voordat je gaat adverteren je eerst je te verdiepen in hoe dat adverteren werkt. Uiteraard kan je een hoop geld pompen in een platform zoals bijvoorbeeld Facebook of Google. Enkel indien je eerst investeert in een specifieke (en goed aangeschreven) cursus over dat specifieke onderwerp voorkom je onnodig hoge uitgaven. Je voorkomt beginnersfouten en leert sneller te adverteren op voor jouw persoonlijke situatie de beste manier. Hierdoor haal je de gemaakte cursuskosten sneller terug doordat je advertenties vanaf het begin veel betere resultaten behalen.
Betalen voor cursussen is dat noodzakelijk?
Nee het is niet noodzakelijk. Indien je de kennis mist om snel resultaat te boeken, tijd is immers ook geld, kan je overwegen een cursus aan te schaffen. Hierbij is niet gegarandeerd dat je ook echt succes boekt bij snelle cursussen omdat de inhoud van niet elke cursus even goed is (helaas heb ik dat zelf ervaren). Toch ben ik van mening dat investeren in kennis altijd goed is. Alles zelf uitzoeken is niet voor iedereen weggelegd en als anderen jou kunnen helpen dit sneller onder de knie te krijgen dan zou ik dit zeker overwegen te doen.
Tip 4: het is aan te bevelen een deel van het verdiende budget per jaar te besteden aan cursussen die gerelateerd zijn aan jouw business. Indien je een inschrijving hebt bij de Kamer van Koophandel dan zijn dit kosten die je veelal weer kunt aftrekken. Raadpleeg hiervoor de regelgeving bij aangifte btw omzetbelasting en inkomstenbelasting bij de belastingdienst.
Betalen voor een boekhouder direct nodig?
Zonder Kamer van Koophandel inschrijving, zonder winst door opdrachten en/of bestellingen van producten, heb je zeker niet direct een boekhouder nodig. Indien de financiële administratie zeer kleinschalig en overzichtelijk is kan je het zelf doen. Mits je zelf genoeg tijd hebt.
Tip 5: Zodra je website groeit is het aan te bevelen fiscaal goed op de hoogte te zijn en alle aftrekposten en ook alle verplichtingen goed te kennen. Dit kan door je daar zelf in te verdiepen via cursussen wat weer veel tijd kost. Of door een expert in te huren voor dit werk. Vaak levert dit laatste meer geld op, dan het kost. Zo nee, dan is het wel gelijk weer een legale aftrekpost bij de inkomstenbelasting.
Hebben mijn investeringen me geholpen aan een toename van opdrachten?
Ja door te investeren in je website verdien je dit uiteindelijk terug, daar ben ik van overtuigd. En sinds ik standaard een deel van mijn inkomsten uit mijn websites weer teruginvesteer in de website merk ik dat dit steeds verder toeneemt.
Je wordt door investeren in je website sneller en beter gevonden door een groter publiek, dus ook potentiële opdrachtgevers vinden je eerder. Daarbij straalt het professionaliteit uit. Zelf heb ik bewust Onlybyme na een jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit straalt geloofwaardigheid uit. Uiteraard dien je dit te combineren met de manier waarop je jezelf wilt profileren op je website. Zodra je als blogger een bepaalde grootte bereikt is het belangrijk om te werken aan je portfolio en een mediakit. Hierin beschrijf je hoe je omgaat met samenwerkingen en hoe partijen jou kunnen bereiken.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik mijn investeringen in mijn websites dubbel terug heb verdiend inmiddels en gun jou hetzelfde.
Barbara