Studeren op latere leeftijd: stimulans vanuit de overheid

Als veertiger was het ‘vroeger’ niet gebruikelijk in de meeste werkvelden om nog te gaan studeren nadat de benodigde vaardigheden aanwezig waren. Studeren op latere leeftijd was eerder een uitzondering dan een veel gehoord iets.

Uiteraard wel het ‘bijhouden van de vakliteratuur’ en een verbreding van kennis voor een hogere functie binnen dezelfde sector, maar niet vaak besloten mensen uit zichzelf om op latere leeftijd zichzelf te verdiepen in een totaal andere studierichting uit interesse of met als idee een carrièreswitch.

studeren op latere leeftijd
©pixabay

Een leven lang leren

Tegenwoordig is het juist iets wat wordt aangemoedigd vanuit de overheid.

Niet alle functies zijn geschikt om te blijven uitoefenen op hogere leeftijd. Met de vergrijzing van de bevolking en de verplichting langer door te werken is het belangrijk dat je in staat wordt gesteld om te studeren en jezelf eventueel om te scholen naar een passende functie.

De overheid stimuleert dit door het aanbieden van een Leven Lang leren krediet beschikbaar te stellen. Het niet hebben van de financiële middelen om een studie te volgen wordt op deze wijze ondervangen.

Het levenlanglerenkrediet is een regeling waarmee iedereen tot 55 jaar zich kan blijven ontwikkelen. Vanaf 1 september 2017 wordt het in het hoger onderwijs ingevoerd. In het mbo is het al ingevoerd. U kunt het levenlanglerenkrediet aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).  bron: rijksoverheid

Studeren wordt zo bereikbaar voor velen

Studeren, zeker een HBO of WO studie, is een kostbare investering.

Indien de werkgever niet bereid is deze studiekosten op zich te nemen of indien er geen werkgever is, is het voor velen niet haalbaar om deze kosten van vaak meer dan 2000 euro per jaar zelf op te hoesten naast de al aanwezige kosten voor het levensonderhoud.

Extra stimulans studierichtingen met tekorten aan personeel in het werkveld

De overheid ziet dit nu in en stimuleert nu zelfs bepaalde HBO opleidingen extra door het aanbieden van een extra subsidieregeling. Boven de mogelijkheid om een ‘lening’ onder gunstige voorwaarden aan te gaan bij het DUO worden opleidingen waar tekorten zijn of gaan ontstaan op dat specifieke vakgebied extra aantrekkelijk door een subsidieregeling van totaal maximaal 10.000 euro toe te kennen.

In de staatscourant is gepubliceerd welke studies in aanmerking komen voor deze subsidie.

Bron: staatscourant

Online deeltijd onderwijs

Al langere tijd ben ik zelf ook aan het rondkijken om verder te studeren. Na de PABO propedeuse (2015) via de LOI, besloot ik met de PABO te stoppen. Het was destijds geen haalbare kaart als alleenstaande moeder, gecombineerd met werken vanuit huis en het huishouden, etc. draaiende houden. Ook realiseerde ik me dat het voor de klas staan op de basisschool een geweldig beroep is, maar dat ik dan fulltime moest werken. Het opvoeden van een schoolkind en fulltime voor de klas, ik zag het niet voor me.

Op dit moment met een lieve vriend en samenwoon plannen (daarover later meer) zou ik de PABO studie weer kunnen oppakken, want parttime werken zou best kunnen in de toekomst. Toch heb ik nu besloten mijn studierichting aan te passen naar een breder pedagogisch werkveld. De regeling vanuit de overheid maakt dit uiteraard extra aantrekkelijk.

Studeren is voor mij een heerlijk iets. Ik ben altijd verzot op nieuwe kennis en kan een inhoudelijk studieboek met interessante materie vaak meer waarderen dan een leesboek zonder dat ik er nog ‘iets’ van opsteek. Nu weet ik dat niet iedereen graag studeert maar feitelijk verheug ik me nu al weer op allerlei nieuwe inzichten. Ik zal vast niet de enige zijn hierin, maar goed ik dwaal af. 😉

Studeren op latere leeftijd lastiger?

Uit ervaring van 2014-2015 kan ik vertellen dat het even inkomen is, maar bij een gedegen aanpak en jezelf trainen in het studeren, merk je al snel dat je sneller door de stof heen vliegt. Dat je studeer-skills uit het verleden weer worden geactiveerd en doordat je iets studeert wat je interesse heeft had ik zelf bij de Pabo niet lang nodig om weer in het studeertempo te raken.

Met 40 jaar nu dus weer student, en ik ben zeker niet alleen. Feitelijk ben ik wel benieuwd naar andere ervaringen van mensen die op latere leeftijd weer zijn gaan studeren en of die studie dan in het verlengde ligt van het vakgebied of juist een totale switch in werkveld.

Hoe zit dat bij jou? Studeer je nu? Of ben je wellicht van plan te gaan studeren? Of vind je het allemaal wel goed en focus je je nu op andere zaken?

Disclaimer: de regelingen vanuit de overheid zijn nogal aan verandering onderhevig. Dit artikel is geschreven 5 maart 2018 en de toen geldende regelingen. Mocht het foutieve informatie bevatten dan verneem ik dit graag per mail, zodat ik de inhoud kan corrigeren.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Hi Barbara! Ik ben zelf vorig jaar begonnen met studeren, naast mijn bijna fulltime baan. Ik ben dol op de Nederlandse en Engelse taal en ben daarom begonnen aan de opleiding HBO Vertaler Engels. Alles uit eigen zak betaalt, nu mijn werkgever studeren niet stimuleert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.