|

Personal & Co – Vrouw zijn is geweldig, enkel die hormonen!

Hormonen, wie die krengen ooit bedacht heeft! 

hormonen
©Pixabay, zelf bewerkt.

Een aantal dagen voor de rode vloed  is alles veel ‘intenser’! Meer van alles… soms leuker, vrolijker, grappiger, liever, gepassioneerder, maar vaak dus ook sneller emotioneel, geïrriteerd, boos en chagrijnig… 

Het is ‘normaal’, hoort erbij maar daarom is het nog niet leuk te noemen! Je bent behalve, niet al te makkelijk voor de mensen om je heen, ook nog eens EEN RAMP VOOR JEZELF. Je emoties vliegen van hoog naar laag binnen secondes en weer terug. Daarnaast vraagt je jezelf geregeld af of je labiel en overspannen aan het worden bent, maar nee niets van dit alles… je mag binnen een paar dagen gaan menstrueren. Het leed dat vrouw-zijn heet!

Heus het is voor een goed doel. Zonder cyclus geen eisprong, geen kinderen… ze hebben heus een functie… maar verder veroorzaken ze bij velen en ook hier in Huize Only, heel veel last!

Hormonen en Premenstrueel Syndroom

Wel hier een voltreffer! Elke 4 weken een paar dagen voor het ongesteld worden begint de ellende. Emoties zijn niet van de lucht, alles lijkt erger, veel erger en veel intenser dan normaal. Op de één of andere manier ben ik dan zelf extreem vatbaar voor emoties rondom moeilijke zaken die me bezighouden, de zogenoemde onderwerpen waarover je piekert. Iedereen heeft ze, het kruis in ieder huis. Voor iedereen verschillend maar het is verre van aangenaam om je die dagen in vergrotende trap druk te maken over zaken die op dat moment zelf niet meteen op te lossen zijn en veelal veel tijd en energie nodig hebben. Gevolg: je slaapt er nog slechter door, huilt eerder, sneller geïrriteerd en de mensen om je heen eerder slachtoffer van een uitbarsting waar dan ook over.

Kortom die ‘krengen’ van hormonen, verzieken een paar dagen van de maand ‘standaard’ door te overgevoelig te reageren op wat dan ook! Degene die er het meeste last van heeft, ben jezelf. Als volwassene weet je best wat er gaande is en kan je je redelijk inhouden en ben je daardoor voor de rest van het gezin ‘slechts’ wat uit je humeur en kom je chagrijnig over.

Als ze je dan met rust laten, is het te doen, maar uiteraard gebeurd er minimaal 1x in die paar dagen iets waardoor je ontploft: het zij door in tranen uit te barsten, of in een klaagzang je hart uit te storten of veel erger nog: zonder echte inhoudelijke reden in boosheid uit te vallen naar geliefden, die niet begrijpen dat die ‘krengen’ bezit hebben genomen van je geest en je dermate beïnvloeden op dat moment, dat je niet jezelf bent en dus ook niet als ‘normaal’ reageert.

Hormonen en ongesteld

Niet dat het de dagen daarna beter wordt hoor. Ja, veelal is het over emotioneel reageren wel weer over. Maar veel vrouwen hebben tijdens de dagen van bloedverlies, veel klachten. Hoofdpijn (tot migraine aan toe), buikpijn, krampen die uitstralen naar rug en benen, tot algehele malaise. Al met al genoeg reden, waarom het lontje ook deze dagen wat korter is.

Hormonen en (naderende) overgang

Hier het vermoeden in de overgang te belanden langzaam aan. De hormoonproblemen zijn enkel maar extreem toegenomen de laatste jaren. Niet enkel meer die paar dagen voor de ongesteldheid vallend onder PMS, nee ook gedurende de maand ben ik veel emotioneler dan vroeger. Eerder uit mijn hum, tot complete baaldagen aan toe, waarin alles je aanvliegt (waar je op ‘normale’ dagen je schouders over ophaalt).

In gesprekken met andere vrouwen, hoor ik dat ik hierin echt niet de enige ben. Veel herkenning als ik praat over opvliegendheid, boos worden zonder oorzaak, ineens huilen om iets wat helemaal niet zo erg is (normaal gesproken dan), in vuur en vlam vliegen (ja ook positieve veranderingen die mannen wel kunnen waarderen) en dus meer zin in intimiteit, afgewisseld met totaal geen behoeftes. Om maar niet te praten over de opvliegers later op de avond, het standaard veel te warm hebben, of veel te koud, badend in het zweet wakker worden en ga zo maar door.

Een pil tegen hormonen: zeer welkom!

Bestond er maar een pil, waardoor je snel(ler) van al dat gedoe af bent. Geen hormoonschommelingen meer waardoor je standaard om de 3 weken een week niet compleet je eigen stabiele ik bent. Ik zou ervoor tekenen!

Jij ook? Graag hoor ik meningen van andere vrouwen. Heb jij veel last (gehad) van hormonen in je leven?

 

Gerelateerd:

Personal & Co: wanneer je lijf de controle overneemt

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.