blue monday
|

‘Blue Monday’ vandaag, al is het hier eerder roze maandag!

Elke derde maandag van januari wordt sinds jaren genoemd als de meest depressieve maandag van het jaar. Deze maandag is door de media omarmd en er wordt jaarlijks aandacht aan besteed. Oorspronkelijk heeft psycholoog Cliff Arnall ‘Blue Monday’ bedacht.

blue monday

Blue Monday

Een klein beetje achtergrondinformatie staat hieronder.

De oorsprong van Blue Monday:

Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

De vader van ‘blauwe maandag’ is de BritsepsycholoogCliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. In Duitsland is rond deze tijd de kaas voor het voorjaar nog niet rijp. Wat ook meespeelt dat de dag als deprimerend wordt gezien. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

In 2018 valt Blue Monday op maandag 15 januari. bron: wikipedia

 

Blue Monday is hier eerder Roze van kleur!

Hier totaal geen depressief gevoel vandaag! Eerder een verliefd gevoel, al ruim 3 maanden. De roze bril is hier volop aanwezig en de verliefdheid neemt nog wekelijks toe. Heus heb ik ook mijn mindere momenten, maar na weer een zalig weekend samen, zijn de gedachten aan alle leuke momenten zeer overheersend.

Daarnaast vind ik een nieuwe week en de maandag vaak een moment van rust als dametje naar school is en ik even rustig de week opstart met het maken van een soort van planning. Wat staan er voor afspraken, wat wil ik graag doen, wanneer ga ik dat doen, wat zijn de wensactiviteiten en wat moet per se voor een bepaald moment klaar zijn. Kortom: een interne werkbespreking met mezelf onder het genot van een kop thee. 😉

Feitelijk heb ik nooit echt problemen met maandagen. Hooguit dat leuke weekenden weer voorbij zijn, maar gelukkig zijn er altijd weer nieuwe weekenden die komen. De normale weekdagen geven hier vaak, zeker op maandag, een moment van rust en structuur. Even alles weer in het gareel en de taken die op de ‘te doen lijst’ staan inplannen. Enkel als er teveel afspraken en deadlines zijn, kan ik er gestrest van raken, maar anders geeft het me eerder overzicht en rust.

Beschouw jij de maandagen als vervelende dagen? Of juist als moment van rust en opstarten van een nieuwe week?

Vergelijkbare berichten

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.